Milujete plevel ? Já ANO ! :)

Všimli jste si, jak se rychle roztrhl jarní pytel nového života a vše se zelená, pučí a kvete? 🙂

Ráda bych Vás inspirovala k velice prostému kroku— a sice, změňte pohled na zahradní plevele! 🙂  Víte, že je to ta nejbáječnější zelenina, o které se Vám ani nesnilo. ? Je plná vitamínů a dalších úžasných látek, které pomohou nastartovat Váš metabolismus po zimním vyčerpání. ANO, řeč je právě o všech těch úžasných rostlinkách, které tak rádi vyhošťujeme z našich záhonů a zahrádek… Jsou krásné jak zvenku, tak zevitř.

například:

Bršlice kozí noha

Ptačinec žabinec

Smetanka lékařská

Kopřiva dvoudomoá

Hluchavka nachová

Česnáček lékařský

Sedmikráska chudobka

Veškeré konzumovatelné plevele  můžete najít s podrobným popisem, fotografií a receptem, na skvělých stránkách Pavly Dudkové:

 == DIVOKÁ KUCHAŘKA ==

Začněte je sbírat a zdobit si jimi Vaše jarní a letní talíře.

Platí samozřejmě několik zásad :

  • Sbírejte pouze ty, které znáte nebo ty, které najdete v seznamu konzumovatelných rostlin.
  • Sbírejte je na místech, která nejsou znečištěna dopravou nebo jinými elementy.
  • Oceňte jejich krásu a vitalitu.

 IMG_0689 IMG_0688 IMG_0686 IMG_0684 IMG_0687 IMG_0916

 

Mé smoothie dnes vypadalo takto 🙂

IMG_0911  IMG_0912

 

Co obsahují – například :

Alkaloidy – mají vliv na nervovou soustavu člověka, používají se  ve farmacii k léčení chorob.

Flavonidy – známé jsou hlavně jejich antioxidační vlastnosti, schopnost inhibovat některé enzymy nebo jejich interakce s hormony.

Glykosidy – mají ochrannou funkci (antibiotika, antimykotika).

Hořčiny –  zvyšují chuť k jídlu, působí příznivě na sekreci trávicích šťáv a tím i zlepšují trávení.

Minerály a hojnost vitamínů.

Třísloviny – mají antibakteriální a hojivý účinek

ad.

—————————————————————————————————————————————–

Připojuji reakci Anny Hýžové na můj e-mail, který poukazoval na tento článek.

( Anička je zakladatelka Školy živé stravy v r. 2010)

Ahoj Petro,
tohle miluju :-)))
a posílám ti moje  jídlo (letošní jarní), kde je salát jen z bylin – divokých i zahradních:-)
přidáno kousek avokáda a červená cibule – asi ji teď potřebuji:-)
někdy jím jen byliny a klíčky bez avokáda:-)

                                                               P1300495
naprosto skvělé jídlo

neplejeme záhony, sousedi kolem ano a na naši zahrádku koukají, že je zanedbaná:-)),
ale ona je výtečná:-),
má svůj ekosystém a my plno dobrot:-)))

měj nádherný den:-)
Anna

—————————————————————————————————————————————-

:) Z mého depozitáře  :

Máte problém se zbavit nezdravého sladkého mlsání? Chtěli byste prožívat svobodu a potěšení ze svých sladkostí?  – zde je můj typ :                            Jak se zbavit závislosti na sladkém

Má práce, kterou neustále rozvíjím (na cestě jsou e-booky  Očisty těla , Proč jíst superpotraviny…)

+   3 důvody, proč se v dnešní době zaměřit na tělo a prevenci, která vede ke zdraví (zde najdete rozhovor s MUDr. Erbenem na téma homocystein)

Napsat komentář