Je čas medvědího česneku!

Medvědí česnek je považován za velký aktivátor života!! Čeští pradávní medvědi o tom ví své :).  Vždy to byla výživová první pomoc po čase dlouhého zimního období.

V Čechách existují lokality, kde ho vždy v tuto dobu brzkého jara objevíte… Žijete-li v oblasti, kde se nevyskytuje, ZMĚŇTE TO! Vysaďte si ho na svou zahrádku! (Rostlinku lze zakoupit ve Starklu)  Definitivně se vám to vyplatí. Rád se množí jako nechtěný plevel. 🙂

Udělala jsem totéž a nyní si pochutnávám na jeho zelených, křehkých, šťavnatých, živinami nadupaných lístcích. Má česnekovou chuť. Je vynikající!

IMG_0388

Medvědí česnek ve stinném koutu mojí zahrádky. 🙂

Proč je tak skvělý??

Má extrémní množství vitaminu C!  Další účinnou látkou je tzv. Allicin- se silnou antibakteriální schopností. (tato látka se uvolňuje pouze při narušení lístků- tzn. nakrájejte je na jemno a konzumujte.)

Má významný obsah železa. Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny. Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí, obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje fytoncidy (rostlinné antibiotikum), hořčiny (napomáhají trávení) a účinné látky regulující činnost žaludku, urychlující hojení ran a vředů. Uklidňuje křeče hladkého svalstva.  Ničí střevní parazity.!

Dále je účinný při :

  • vysokém krevním tlaku,
  • zanesených cévách,
  • akutních a chronických průjmech,
  • zácpě, doprovázené křečemi v podbřišku,
  • chronicky zanesené pleti,
  • poruchách srdečního rytmu,
  • léčbě mykóz a plísní.

IMG_0390

Nutná je pravidelná konzumace v době jeho vegetačního období!

IMG_0554

Můžete jej přidávat do polévek, pomazánek, másel, pest, salátů, smoothies – všude. 🙂

 

:) Z mého depozitáře  :

Máte problém se zbavit nezdravého sladkého mlsání? Chtěli byste prožívat svobodu a potěšení ze svých sladkostí?  – zde je můj typ :                            Jak se zbavit závislosti na sladkém

Má práce, kterou neustále rozvíjím (na cestě jsou e-booky  Očisty těla , Proč jíst superpotraviny…)

+   3 důvody, proč se v dnešní době zaměřit na tělo a prevenci, která vede ke zdraví (zde najdete rozhovor s MUDr. Erbenem na téma homocystein)

Napsat komentář