Harmonický talíř

Nastávající adventní čas, čas velké hodovní hojnosti, Vám zpestřím střízlivým pohledem na harmonický talíř. 🙂

Harmonický talíř MUDr. Josefa Jonáše mi kdysi podal pomocnou ruku a řekl : “ Tady mě máš a drž se!“ Tehdy jsem konečně ucítila, že opravdu JE čeho se „držet“! Dával mi svou velkou vnitřní logiku, jak po stránce jeho výživné skladby, po stránce etické, tak po stránce směřující k ozdravení těla. Tento talíř měl kořeny v makrobiotice, ale nezůstal jí zcela věrný… 🙂

Jak vypadal – převedeno na  důsledná procenta? 🙂

Talíř 2

40% kvalitních obilovin – jáhle, pohanka, quinoa, amarant, rýže, celozrnná pšenice, žito, ječmen, oves

10% luštěnin – fazole, čočka, hrách, kvalitní tofu či tempeh

8% olejů – rostlinné kvalitní oleje, semínka, ořechy, případně kvalitní máslo

42% zeleniny– syrová, dušená, kvašená, mořské řasy

Proč právě takové složení?

Je zde dostatek kvalitních rostlinných bílkovin. Jsou zde zastoupeny veškeré esenciální (všech 8) aminokyseliny (bílkoviny) , které tělo nedokáže syntetizovat a proto je musí přijímat stravou – 1.část těchto aminokyselin je v kvalitních obilovinách a ta 2. část je v luštěninách. (Pokud by zde chyběly luštěniny, již se nejedná o harmonický talíř!) Bílkoviny nejsou jen stavebním materiálem těla, ale podílejí se i na širokém spektru vnitřních důležitých funkcí. Je velkým omylem myslet si, že bílkoviny jsou pouze v živočišných produktech. Zásadní chybou, která vede k velké trávicí zátěži, je hromada luštěnin + maso -uzenina.

Tento Jonášův dávný talíř je snadno stravitelný ! Přiměřené množství olejů nezatěžuje strukturu talíře a umožňuje kvalitně strávit veškeré vitamíny, které jsou při trávení závislé na tucích..

Velmi rychle jsem si tehdy zvykla přikládat ke každému jídlu zeleninu. Úžasně chutná domácí připravená rychlokvašená zelenina, kterou lze připravit z mnoha  různých barevných druhů.( -dokáže krásně zpestřit a dochutit ,,, je to přirozené probiotikum) Naučila jsem se používat sezonní zeleninu, která poskytuje nejvíce výživy. Skvělým doplňkem talíře mohou být i plané plevele a mořské řasy – je to našláplý koktejl minerálů a vitamínů.

Z tohoto základu harmonického talíře se dají uvařit nevídané dobroty! Pokud tápete a nevíte jak harmonicky složit svůj každodenní častý talíř — pokrm, zde je skvělý návod. Touto skladbou talíře se nikdy nespletete… Stále, i dnes využívám tohoto složení při přípravě tepelně upravených pokrmů. Takto lze harmonicky složit- připravit i zdravou svačinu složenou např. z kváskového chleba, luštěnino-zeleninové pomazánky a přiložené syrové zeleniny.

Ovoce jsem jedla vždy jako samostatnou svačinovou potravinu, která snese v rámci správného harmonického trávení pouze semínka či ořechy.

Kde zůstalo tehdy maso a mléčné výrobky? Je známým faktem, že masem se v současné době neskutečně přecpáváme. (z čehož vzniká sada zdravotních rizik) Maso jsem se naučila konzumovat pouze se zeleninou a tím tak vylehčila jeho trávicí komplikovanost. (konzumace tehdy probíhala maximálně 2x za týden- skvěle to stačilo) Mléčné výrobky jsem jedla příležitostně podle nálady a chuti, JEN ty zakysané.

———————————————————————————————–

Přednáška PharmDr. Margit Slimákové mi tento můj kdysi dávno aplikovaný talíř připomněla. Vřele doporučuji si udělat čas a shlédnout toto video. (rozhodně není jen pro těhotné a nebo páry toužící po početí) Jsou zde shrnuta veškerá pravidla zdravého stravování, podložená erudovanou odbornicí s letitou praxí.

 

:) Z mého depozitáře  :

Máte problém zbavit se nezdravého sladkého mlsání? Chtěli byste prožívat svobodu a potěšení ze svých sladkostí?  – zde je můj typ :

 Jak se zbavit závislosti na sladkém

Má práce, kterou neustále rozvíjím – e-booky zdarma :

+   3 důvody, proč se v dnešní době zaměřit na tělo a prevenci, která vede ke zdraví (zde najdete rozhovor s MUDr. Erbenem na téma homocystein)

+ Superpotraviny  Pro každodenní pevné zdraví!   (rozhovor s Ditou Křížkovou o superpotravinách)

 

Napsat komentář